Vi startet tidlig med å vaksinere oss. I områdene vi skal reise er det mange alvorlige sykdommer, og også noen dødelige som en bør vaksineres mot.
Ikke alt er like relevant, og bør vurderes for hver enkelt reise. For kortere opphold i storbyer kan en muligens droppe vaksiner. Vi fikk hjelp på Vaksinasjonskontoret i Tromsø. Her ble det vurdert hvor vi skulle, hvor lenge vi skulle være på de ulike stedene, og om når på året vi reiser. Dess varmere og fuktigere det er på de stedene vi skal, dess mer utsatt er vi.
Så vi må alle være vaksinert mot: difteri, stivkrampe, kikhoste og polyomelitt. Disse vaksinene hadde Isak og Kaisa allerede fått, mens jeg fikk en påfyllingsdose.
Hepatitt A og B er smittsom gulsott og smitter gjennom forurenset mat og drikke (A), og via blod (B). Fullvaksinering består av tre doser som fordeles over seks måneder.
Vaksine mot Rabies eller hundegalskap bør tas hvis man kan tenkes å komme i kontakt med rabiessmittede dyr. Vaksinen består av tre doser fordelt over en måned. Man er ikke totalt beskyttet mot Rabies etter vaksinering, men man har lengre tid på seg til å komme til behandling hvis man blir bitt. Behandlinga består av ny sprøyte, og etter det er man sikret. Den anbefales spesielt for små barn, som kanskje ikke sier i fra hvis de skulle bli bitt. Vi vurderer det slik at vi ikke vil være så langt unna lege at vi ikke kommer oss dit i tide til å starte behandling. Så tar ikke Rabies-vaksiner.
Tyfoidfeber skyldes bakterien Salmonella typhi og er en alvorlig systemisk infeksjon med langvarig feber og påvirket allmenntilstand. Smitte skjer vesentlig gjennom mat og drikke som er forurenset med ekskreter fra pasient eller frisk smittebærer. Sykdommen kan opptre i alle land, men er mest utbredt i tropiske og subtropiske strøk og særlig i Asia. Vaksinen består av en sprøyte, som vi alle har tatt.
Japansk encefalitt er en slags hjernehinnebetennelse, og er dødelig. Forekommer stort sett på landsbygda, smitter ved mygg. To doser med 4 uker mellom. Har vurdert litt frem og tilbake om vi trenger denne, men tar ingen sjanser, da sykdommen kan være dødelig. Og selv om få dør av den, så er følgene ved å få hjernehinnebtennelsen veldig alvorlig, og man kan få varige men.
Malaria er også en myggoverført sykdom, og tidligere ble malariamedisin anbefalt når man reiser i områdene sør i Vietnam, i Kambodsja og området vi skal være i Thailand. Nyere kart viser at malariafaren ikke lenger er så utbredt der vi reiser, slik jeg har forstått det, fordi områdene er blitt sprøytet mot malariamyggen, og faren er derfor mye mindre for å bli smittet av malaria. Men der er andre sykdommer som overføres med mygg, og som det ikke finnes vaksiner for, som Denguefeber. Vi må derfor beskytte os mot myggstikk om dagen, og sove under myggnetting om natta. Vi tar med malariatabletter for sikkerhetsskyld, og skal vurdere underveis når vi er i disse områdene.
Det er ikke billig å vaksineres. For alle vaksinene må vi ut med ca 15000 for oss tre. I tillegg kommer malariatabletter. Vi vurderte også drikkevaksiner mot oppkast og diare forårsaket av bakterier i maten, men lommeboka sa stopp. Vi satser i stedet for å spise Idoform, tabletter med melkesyrebakterier. Jeg har aldri blitt dårlig av mat ute på reise, ikke en gang i India, (bank i bordet), så satser på at det går bra med god håndhygiene.
Vi er selvfølgelig forsikret for turen med utvidet reiseforsikring siden vi skal være såpass lenge avgårde. I tillegg ble vi tipset om å melde oss inn i Norsk Luftambulanse. Det geniale med dette er at vi har et telefonnr vi kan ringe når som helst på døgnet hvis vi er blitt syke eller skadet. Dermed kan vi få råd og tips om hva vi skal gjøre, hvor nærmeste sykehus ligger osv. Hvis det er snakk om alvorlige skader og evt. operasjon kan Norsk Luftambulanse sende helsepersonell som skal ivareta oss og i verste fall organisere hjemtransport. Betryggende spør du meg.
Les mer på Norsk Folkehelseinstitutt