Bryllupstid

image
På vei til Sa Pa tidlig om morgene kjørte vi rett inn i et brudefølge. Bruden og hennes familie sto ved veien i sine tradisjonelle sorte drakter, med broderier, og det store røde hodeplagget på hodet. En jente fra den etniske minoriteten Rød Dao skulle giftes bort.

I Vietnam er det 53 ulike etniske minoriteter, som utgjør ca. 15 prosent av befolkninga. Disse er blant de fattigste i Vietnam. Mange av de som lever i nord, dyrker ris opp etter fjellsidene, og selger ulike typer håndbroderte tekstiler. Dette gir lite å leve for. Områder Sa Pa åpnet for utenlandske turister i 1993, og antall besøkende har steget dramatisk siden da. I dag er minoritetsgruppene her i området blitt en attraksjon på godt og vondt. Turistene er gode kunder, og gir inntekt til familiene, men de har også måttet betale en høy pris i form av prostitusjon og barn som slutter på skolen for å selge suvenirer. Vår guide Xuan har tidligere jobbet som lærer, og har jobbet med å få minoritetsbarna på skolebenken.

På vår vandring i fjellene blant risterrasser, og til lokale landsbyer, så vi planten som blir brukt til å farge klærne til Black h’mong folket, en indigo-plante. Vi var på hjemmebesøk hos en familie, og fikk se hvordan de lager klær ut av hamp, og bruker plantefarger for å få den mørke fargen og de ulike blåfargene i klærne. De broderer klærne med vakre broderier, og bruker klærne i lag på lag. De bærer en slags turban på hodet, og har gjerne babyen på ryggen. De er nydelige folk, unge som gamle, men de er ivrige selgere, så du får ikke gå lenge alene, før du er omringet av store og små. Vi gjorde som guiden vår sa, og kjøpte veske til Kaisa, lue til Isak og et lite flott brodert veggteppe, da vi var på hjemmebesøk.

Tilbake til brudefølget. Bruden var ho med det flotteste hodeplagget. Hun så ikke ut som en glad brud, nei, tvert imot, gjeipen hang. Fikk forklart at det var sånn det skulle være, om å gjøre å være mest mulig lei seg for å forlate sin egen familie. Som det tradisjonelt er blant reindriftssamer, så har brudgommen vært på frierferd, og har gitt gaver til bruden og brudens familie i form av blant annet smykker, nye fine klær, 80 kg grisekjøtt og en stor sum penger. Nå var det klart for at brudgommens familie skulle hente bruden, på motorsykkel, til brudgommen som steller klart hjemme. Lykke til med fremtida!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s