På cruise i Halongbukta

image

Hvilken natur! Tusenvis av kalksteinsklipper stikker opp i den vakre Halongbukta. De hvite klippene er delvis dekt av grønne trær. Klippene som stikker opp av sjøen har ulike former og med fantasien til hjelp kan se både skilpadder, kamel, et hode i profil, og annet rart.

Det er ikke uten grunn at dette området som nå er nasjonalpark er havnet på UNESCOS verdensarvliste. Området bør bevares for fremtidige generasjoner!!! Hit kommer titusenvis av turister hvert år, de fleste asiatiske turister, men også vestlige farende folk har funnet veien hit det siste tiåret, og det i stadig økende antall.

Isak, Kaisa og jeg var ikke før kommet fra fjellområdet Sapa før vi vendte nesa mot øst, mot Halongbukta, eller Vinh Ha Long som det heter på vietnamesisk. Min venninne Katri hadde oppfordret oss sterkt til å dra hit, et must når man er i Vietnam, selv om det er turistifisert. Ja, for her er ikke mindre enn 500 båter som frakter turister ut i skjærgården. Dagsturer, såvel som overnattingsturer. Vi hadde meldt oss på et to-dagers cruise med V’Spirit Classic Cruise.

Vi ble plukket opp utenfor vanndukketeateret i Hanoi tidlig om morgenen, og tilbrakte 4 timer på en humpete buss. Jeg fikk en eldre canadier som selskap, og vi skravlet samfulle 4 timer, bare avbrutt av en tissepause, og en halvtimes stopp på en suvenirsjappe (som er obligatorisk på sånne turer). Jeg vil ikke påstå at turen gikk fort, men tida gikk da.

Vel framme ved Halongbukta, ble vi loset til et slags fergeleie, hvor båten vår skulle gå fra. Der traff vi kjentfolk, vår husvertinne Thuy fra Hanoi, og hennes to døtre hadde vært på et to dagers cruise, og satt utenfor fergeleiet og ventet på skyss tilbake til Hanoi. Kjempekoselig å treffe på de. Vi hadde tatt farvel tidligere, og trodde ikke vi skulle få se hverandre mer.

Båten vår viste seg å være et flott lite skip, en kopi av en hjuldamper fra kolonitida, med flere dekk, og med 12 lugarer, restaurant og øverst oppe et soldekk. Vi var vel en ca 25 passasjerer. Så det var overkommelig å få hilst på de fleste av medpassasjerene. Vi ble kjent med canadieren og kona, en familie fra Singapore, med to voksne sønner, et lesbisk par fra Australia, tre kinesisk/amerikanske unggutter, og kunstnermor med datter fra Australia. Resten var vi bare på nikk med.

Da vi var kommet vel ombord var det klart for lunsj, både jeg og ungene var halvt ihjelsulta. Så sulten var Isak og Kaisa at da første rett (av 10) kom på bordet, som var en liten skål med en slags gjennomsiktig litt slimete sjømatsuppe, så gikk det ned (om ikke akkurat på høykant). Så kom det flere retter, og Isak og Kaisa som er viden kjent for å være særdeles kresen på maten, smakte på både blekksprut og krabbe, men østersen fikk være i fred. Til slutt dukket det opp biff- og kyllingretter, men da hadde de allerede spist seg mett på alt det andre rare de hadde fått servert. Herlig!!!

Etter lunsjen bar det rett ut på dekk for å nyte utsikten, og hvilken utsikt. Helt ubeskrivelig, ingen vits å prøve å beskrive en gang, se bildene nedenfor, og tenk dere at bildene på ingen måte yter rettferdighet til det skuet vi hadde. Vi var på tur utover i Halongbukta, og målet var Sung Sot Cave – en fantastisk hule som gikk flere hundre meter innover i fjellet. Hulen var opplyst med farget lys, som ser forferdelig ut på bildene, men som i virkeligheten var adskillig dusere. Hulen var fantastisk å gå inn i. Hverken ungene eller jeg har vært inni noe tilsvarende tidliger, det nærmesre jeg kommer er isgrottevandring i Longyearbreen på Svalbard, som er helt magisk, men i mye mindre dimensjoner enn disse hulene var. Etterpå bar det avgårde til en badestrand i nærheten. Isak og Kaisa gjorde seg klar for sitt første bad i sjøen på denne turen, men ble veldig skuffet. Vannet var varmt nok for unger fra Nord-norge (det er vinter i nord-Vietnam, og til tross for over 20 grader, går vietnamesere i boblejakker og snufser og er forkjølet, og klager over den kalde vinteren), men vannet var usigelig skittent og forsøpla, så det ble med litt vassing, fristet ikke til et ordentlig bad… Mens vi var på stranda ble sola farget rød, og forsvant i horisonten. Vår første dag i Halongbukta var på hell.

1 kommentar

  1. He he, høres kjent ut – det er litt av en turistmaskin! Men vakkert også, spesielt etter å ha vært i storbyen Hanoi så var det slående, husker jeg 🙂
    Artig med maten, det er utrolig hva man klarer å spise når man er sulten!
    Jeg tar det egentlig som et godt tegn at dere ikke blogger så mye, det betyr at dere koser dere og tar det med ro. Her er full vinter og straks fullmåne, under en uke til juleaften!
    Klem klem 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s